Testaapas sinäkin:

 

Majava

Majava
  • Kanadanmajava Castor canadendis,
    euroopanmajava Castor fiber
  • Pituus: 70 - 100 cm, häntä 25 - 40 cm
  • Paino: 10 - 30 kg
  • Elinikä: Jopa 30 vuotta

Olet majava! Ahkeruus ja perhekeskeisyys ovat erottamaton osa sinua. Autat mielelläsi muita, ja pieni nikkarointi sujuukin sinulta leikiten.

Suomessa tavataan kahta majavalajia: euroopanmajavaa sekä kanadanmajavaa. Suurikokoiset ja vesistöissä elävät jyrsijät ovat hyvin sosiaalisia eläimiä, jotka elävät suurperheissä. Poikaset viettävät vanhempiensa nurkissa harvinaisen pitkän ajan, jopa pari vuotta, sillä rakennustöihin tarvitaan apuvoimia.

Majavaperhe kaataa rakennelmiinsa vuodessa noin 5 000 kiloa puita. Materiaalia tarvitaan pesänteossa, padonrakennuksessa ja ravintolautan kokoamisessa. Majavan pesä onkin iso, jopa yli kahden metrin korkuinen puukeko.

Kylmä ei majavaa haittaa, sillä sen turkki on kaksikerroksinen: ulommassa kerroksessa ovat karkeat peitinkarvat ja sisempänä on vaaleita aluskarvoja, joita on majavan vatsassa jopa 23 000 kappaletta neliösentillä. Myös majavan litteä häntä toimii lämmön säätelijänä.

Maalla majava liikkuu hitaasti, mutta vedessä se on omassa elementissään. Se käyttää häntäänsä myös viestimiseen vettä läiskyttämällä. Ruoakseen majava hankkii erilaisia vesikasveja ja pieniä puita.